Nieuwsarchief

14 juni: GRAFOC Rondetafel Onderwijs-Industrie Regionaal - Editie Limburg/Vlaams-Brabant

Om bedrijven en scholen nog dichter bij elkaar te brengen en ieder talent evenveel kansen te geven gaan GRAFOC en PaperPackSkills nog een stap verder en zet in in een regionale Rondetafel.
Op vrijdag 14 juni ontvangt Coldset Printing Partners als gastbedrijf 35 deelnemers uit maar liefst 14 printmedia bedrijven en 7 scholen uit de provincies Limburg en Vlaams-Brabant!

Deze regionale Rondetafel komt er als vervolg op de eerdere editie in St-Niklaas in maart en is een try-out om verder in te zetten op lokale ondersteuning van bedrijven en scholen.

Doel:
In kaart brengen welke leervormen een meerwaarde zijn en haalbaar zijn voor de scholen en de bedrijven
- Duaal Leren (2 dagen school, 3 dagen bedrijf)
- Werkplekleren (bv 1 dag per week leerlingen in je bedrijf)
- Stageplaats (blok- of alternerende stage)

Onderwijs & Industrie met elkaar in contact brengen voor de stages
- Evenveel kansen voor elke bedrijf, school en leerling
- Last-minute stage aanvragen beperken
- Pro-actief werken

Bij een positieve evaluatie wordt bekeken om dit concept ook in andere provincies te realiseren.

Meer info
Herman Staes, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

GRAFOC training: Mentoren opleiding

Mentor zijn is veel meer dan enkel kennisoverdracht. Je bent de belangrijke spil in de opleiding op de werkplek van starters zoals een nieuwe collega, stagiair of duale leerling.

Hoe breng je kennis en expertise op een begrijpbare manier over naar een nieuweling?

Hoe zorg je dat een nieuwe collega snel ingewerkt geraakt, vertrouwen krijgt in het uitoefenen van de job, zich goed ondersteund voelt en zich welkom voelt in het nieuwe team?

Leer het in onze training voor mentoren!

Download de trainingsfiche

Meer weten, een training inplannen, ... Contacteer Henk Van der Beke, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0472 783 093 

Lees verder

3° Rondetafel Onderwijs-Industrie 2024
Wil je als grafische school of -bedrijf je stem laten horen tijdens onze Rondetafel Onderwijs-Industrie?
Schrijf je dan in voor deze derde editie op 14 maart 2024 in St-Niklaas en bepaal mee welke items aan bod komen.
 
► Datum Donderdagnamiddag 14 maart 2024, van 12 tot 16u
► Locatie Embuild, Stationsplein 1, 9100 Sint-Niklaas (vlakbij station St-Niklaas)
► Voor wie Voor onderwijsdirectie, leerkrachten, TA's, TAC's, bedrijfsleiders, HR-verantwoordelijken
► Moderator Kurt De Cat, Editor-in chief Grafisch Nieuws/Nouvelles Graphiques en M&C Magazine
► Prijs Gratis mits inschrijving
(*) no show fee: €75
 
Lees verder

Investeren in opleiding, Febelgra & GRAFOC informeren!

Opleiding staat volop in de spotlight! Opleidingsplannen, ILA, FLA, CAO-opleidingsdagen,...

Om het bos door de bomen te zien ontwikkelden Febelgra en GRAFOC een eenvoudige en overzichtelijke gids voor de PC130/PC200-bedrijven! Bovendien helemaal gratis te downloaden!

DOWNLOAD

Meer weten?

Febelgra Kelly Ciancimino, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.febelgra.be 

GRAFOC David Benoit, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.grafoc.be  | www.printmediajobs.be 

Vlaamse Nieuwsmedia Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.www.vlaamsenieuwsmedia.be 

Lees verder

Registreer je Opleidingsplan en Level 4 in het ANNA-webportaal

Vanaf vandaag kan je  je Opleidingsplan én/of je Level 4 Investeringsdossier uploaden in ANNA-webportaal! Bedrijven krijgen zo in ANNA:

 1. overzicht per kalenderjaar
 2. je geüploade opleidingsplan en Level 4
 3. je aangevraagde opleidingspremies en status
 4. je behaalde Level

en nog meer:

 • aanvraag om Erkend Stagebedrijf te worden
 • medewerkers beheren
 • premie aanvragen
 • ....

Nog geen login? Contacteer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

PrintmediaJobs Vacaturerapport 2023: Uitdagende trends op de grafische arbeidsmarkt!

Naar jaarlijkse traditie maakt PrintmediaJobs in januari de resultaten bekend van de vacaturemonitoring van de voorbije 12 maanden.

Het PrintmediaJobs® Vacaturerapport 2023 wijst op een opvallende verandering in het vacaturelandschap van de printmedia-industrie. Na twee jaren van groei vertoont 2023 een drastische daling van 30% in het aantal verzamelde vacatures ten opzichte van het recordjaar 2022. Deze afname ligt in lijn met de algemene dalende trend op de Vlaamse arbeidsmarkt sinds de zomer van 2022.

→ Download het Persbericht

→ Download het PrintmediaJobs® Vacaturerapport 2023

Lees verder

GRAFOC & PrintmediaJobs scoren goed!

Wat we doen, doen we graag goed! Daarom vragen we geregeld aan bedrijven, medewerkers, werkzoekenden, ... hoe ze de samenwerking hebben ervaren. Een greep uit de antwoorden:

"Dank je Henk, ook voor je coaching die er tot nu toe was!"

Groetjes, W.

"Bedankt om me te helpen op zoek naar een job! De (non-)verbale sollicitatiestips en het updaten van mijn CV en motivatiebrief hielpen me flink vooruit. Binnenkort start ik als Content marketeer & grafisch vormgever bij ..."

F.

"Hey Henk, Hier alles super, heb deze ochtend mijn contract in mijn mailbox gekregen van …!"

Groetjes L.

"Dag David, bedankt voor je bericht en vooral je medewerking!"

Tony, Drukkerij VD

"Super en nogmaals bedankt om het zo goed op te volgen."

Candace, Drukkerij Verbeke

Lees verder

Drukkerij Bosmans als eerste in Limburg met BRCGS-norm

Drukkerij Bosmans in Lommel heeft onlangs de hoog aangeschreven BRCGS-certificering verworven waarmee ze de eerste drukkerij in de regio zijn die deze bijzondere norm heeft ontvangen.

De drukkerij richt zich hiermee op de voedselveilige verpakking voor levensmiddelen. In de voedingsindustrie staat een bedrijf met BRCGS-certificaat voor een leverancier die sterke garanties kan voorleggen op het vlak van voedselveiligheid, traceerbaarheid en kwaliteit. 

 

Voor meer info:

www.drukkerijbosmans.be

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Lees verder

GRAFOC organiseert opleiding Digital Print Operator voor leerkrachten

In samenwerking met PaperPackSkills en VIGC organiseert het sectorale loopbaanfonds GRAFOC de vierdaagse opleiding Digital Print Operator voor leerkrachten.

Op vrijdag 6 oktober 2023 startte de eerste sessie Digital Print Operator (DPO) voor leerkrachten. Het sectorale loopbaanfonds GRAFOC organiseert de vierdaagse opleiding in samenwerking met de collega's van PaperPackSkills en het innovatiecentrum VIGC. "De gratis opleiding is speciaal ontworpen om de leerkrachten in dit vakgebied te ondersteunen", zegt David Benoit van GRAFOC.

Digital Print Operator
"Bijblijven is voor iedere actieve medewerker belangrijk. Daarom namen we ook dit initiatief om leerkrachten de kans te geven zich gratis bij te scholen rond digitaal printen", stelt Herman Staes, de coördinator van GRAFOC. De kosten worden door de sectorale loopbaanfondsen gedragen. 

Inhoudelijk is de opleiding gestoeld op de bestaande, modulaire GRAFOC-training Digital Print Operator die wordt gegeven door Fons Put en Carl Van Rooy van VIGC. Voor de leerkrachten worden vier halve dagen opleiding voorzien.

Lees verder

Lees verder

Persbericht: Stagebegeleiding voor VDAB stopt na 14 jaar

Dit najaar raakte bekend dat VDAB vanaf 2024 zelf de werkzoekenden in opleiding zal opvolgen tijdens hun stage(s). 

Deze beslissing markeert het einde van een 14-jarige samenwerking tussen VDAB en GRAFOC, het sectorale loopbaanfonds van en voor de printmedia industrie.

Al sinds 2009 voert stagebegeleider Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. in opdracht van VDAB deze belangrijke taak uit. Hierdoor is hij een vertrouwd gezicht binnen vele grafische bedrijven en ontstond er een hechte samenwerking.

Lees verder

2020 start vandaag is na 10 jaar nog steeds relevant

2020 start vandaag is een onderzoek uit 2013 maar blijft nog steeds relevant! De cijfers zijn niet meer actueel maar veel van de resultaten nog wel.

De printmedia-industrie is een sector die niet stil blijft staan. De voorbije decennia stonden in het teken van  beweging, verandering, snelle evoluties, hightech, kennis en vakmanschap . Maar de voorbije jaren spelen ook steeds meer sociaal-economische tendensen in de competentieknooppunten in de printmediasector.

Nieuwe evoluties, van welke aard dan ook, vergen andere en nieuwe competenties van de medewerkers.

Is dat ook zo voor de printmedia-industrie? En welke competenties zijn in de toekomst van belang in onze sector? 

Lees verder

Waarom Albe De Coker, Antilope De Bie en Pikt-O-Norm inzetten op PrintmediaCoaching

Je nieuwe medewerker houdt het na twee weken al voor bekeken. Je voelt negatieve spanningen op de werkplek maar kan je er moeilijk de vinger op leggen.  Je ervaren medewerker maakt de laatste tijd veel fouten. Kortom, alles lijkt toch niet zo vlot te lopen als je wil…

Naast een jobportal biedt PrintmediaJobs diensten aan bedrijven die inzetten op duurzame tewerkstelling, waaronder PrintmediaCoaching. We vroegen drie bedrijven waarom ze inzetten op coaching voor hun medewerkers.

Onboarding van nieuwe medewerkers is ontzettend belangrijk naar duurzame tewerkstelling. Een toegewezen mentor (meter of peterschap) in het bedrijf helpt hierin. Maar met coaching gaan we nog een stap verder en richten we ons nieuwe én ervaren medewerkers.

Als een neutrale partner begeleiden we hen tot vijf maanden lang op de werkplek en ontzorgen zo de bedrijven met kennis van zaken. We vroegen drie bedrijven naar hun ervaringen.

Lees verder

Taalcoaching Nederlands (NODW)

Heeft je anderstalige medewerker moeite om goed Nederlands te begrijpen en te spreken? Ga voor taalcoaching op de werkplek. Een taalcoach leert je medewerker het Nederlands dat nodig is om goed te functioneren op het werk. Dit zorgt voor betere communicatie, snellere integratie, veiligheid, ... 

Je kan bij verschillende organisaties terecht voor de opleiding Nederlands op de werkplek (NODW). 

Je kan hiervoor oa. terecht bij:

Bedrijven die hun PC130-arbeiders een taalopleiding Nederlands aanbieden kunnen genieten van onze Opledingspremies.

Lees verder

#ikkiesprintmedia: Ons onderwijs-overzicht

Ben je op zoek naar een boeiende studierichting met toekomst in de ruime technisch/creatieve printmedia industrie?

Check dan zeker even onze vernieuwe Onderwijs-pagina: https://www.grafoc.be/onderwijs

Lees verder

Campagne PrintmediaJobs van start

Via PrintmediaJobs start het sectorale loopbaanfonds GRAFOC een campagne om mensen warm te maken voor een job in de printmedia industrie.

Sinds vorig jaar is vergrijzing een (inter)sectoraal feit. Veel medewerkers met pakken ervaring en kennis gaan de komende jaren op pensioen, vervanging vinden is bijna onmogelijk.

In 2022 kwam GRAFOC via PrintmediaJobs met een portaalsite waar bedrijven vacatures kunnen posten, jobalerts op social media, wie op zoek is naar werk kan een CV achterlaten (jobmatching) en in functie van duurzame tewerkstelling is er de mogelijkheid om (nieuwe) medewerkers te coachen op de werkplek.

Met de nieuwe promocampagne via Facebook en Instagram en een reeks van drie gratis posters in grafische scholen wordt iedereen die op zoek is naar een job in de ruime creatieve/technische printmedia sector gestimuleerd.

De posters worden verspreid onder 35 Vlaamse scholen die printmedia opleidingen aanbieden, van drukker en afwerker tot cross media.

Het ultieme wondermiddel bestaat niet, maar door een mix van tools aan te bieden ondersteunt GRAFOC via PrintmediaJobs bedrijven in hun zoektocht naar nieuwe medewerkers.

Meer info:

 • Download je affiches
 • www.printmediajobs.be
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • www.linkedin.com/company/printmediajobs
 • https://www.facebook.com/printmediajobs
Lees verder

Op pensioen én instructeur drukken?

Luc (63) ging een tijdje terug op pensioen na een lange carrière als offsetdrukker bij diverse drukkerijen in de Gentse regio.

Op vraag van GRAFOC werd hij tijdelijk instructeur voor het ‘Grafisch Bad’-project bij VDAB Wevelgem (West-Vlaanderen). Een uitdaging die hij graag aannam.

Het opzet van het project was een korte onderdompeling van de werkzoekenden in drukken en afwerking, gevolgd door een stage bij bedrijven met vacatures in de regio en een bijhorende stagebegeleiding door GRAFOC.

Met zijn ruime ervaring als drukker is Luc voor GRAFOC de ideale persoon om kennis en ervaring over te dragen op mensen met interesse en ambitie in de printmedia industrie.

Ook voor andere bedrijven zijn jong gepensioneerden een kans om nieuwe mensen op te leiden in het bedrijf. Zo kiest bv. Coldset Printing Partners in Beringen er voor om een oud-medewerker één dag per week opleiding te laten geven aan alle drukkers in het bedrijf. 

Voor trainingen drukafwerking is GRAFOC nog steeds op zoek naar gelijkaardige profielen als dat van Luc die op vraag van bedrijven een maattraining kunnen geven voor vouwen, snijden, nieten, …

Die kennisoverdracht en ervaring is van onschatbare meerwaarde om iedereen te motiveren en naar een hoger niveau te tillen.

Tijdens de VDAB-opleiding in Wevelgem bleek al tijdens de initiatiedagen dat steeds meer werkzoekenden nood hebben aan ondersteuning in hun zoektocht naar werk.

De zoektocht naar en selectie van werkzoekenden met de juiste competenties leverde jammer genoeg een te gering aantal kandidaten op om de opleiding kwalitatief te kunnen starten. GRAFOC is met VDAB in overleg wat de volgende stappen kunnen zijn om de opleiding aan te bieden in andere provincies.


Foto, v.l.n.r.: ​Herman Staes, Luc, ​Henk Van der Beke en ​David Benoit

Lees verder

PrintmediaJobs.be focust op werk!

Met www.printmediajobs.be heeft de ruime printmedia industrie een portaal met tal van diensten. 

Een kort overzicht:

 • Vacatures, (duale) stages, freelance jobs en vakantiejobs tot drie maanden online! Bovendien gratis voor PC130-bedrijven en slechts €95 voor andere ondernemingen
 • Duidelijk overzicht van de jobs: https://printmediajobs.be/jobs
 • Op zoek naar werkBezorg ons je CV, wij zorgen voor jobmatching met de nodige vertrouwelijkheid
 • Ons aanbod van extra diensten:
  • PrintmediaCoaching: tot 5 maand coaching van je (nieuwe) medewerker, op de werkplek i.f.v. een duurzame tewerkstelling
  • Stagebegeleiding: opvolging van werkzoekenden in opleiding i.f.v. vacatures, ism VDAB
  • Erkend Stagebedrijf: maak deel uit van een community van >165 sectoraal erkende stagebedrijven

www.printmediajobs.be

Meer info? Contacteer dan Henk, Herman of David!

PrintmediaJobs© is onderdeel van GRAFOC en focust op wie werkt of wil werken in de ruime technisch/creatieve printmedia industrie

Lees verder

PrintmediaJobs Vacaturerapport 2022

Voor de 10de keer verschijnt het PrintmediaJobs Vacaturerapport.

"Sinds 2013 houden we als sectoraal loopbaanfonds de vinger aan de pols wat betreft de evolutie van het aantal printmedia vacatures. We verzamelen deze tijdens bedrijfsbezoeken en meldingen van HR- verantwoordelijken op zoek naar nieuwe medewerkers, via diverse zoekrobots en sociale media. Het PrintmediaJobs vacaturerapport is indicatief en geeft een trend aan van wat leeft op de arbeidsmarkt, los van statuut of bedrijfsactiviteit. Grafische profielen beperken zich niet enkel tot paritair comité 130, maar overspannen meer dan 15 paritaire comités. Vermoedelijk ligt het aantal werkelijk vacatures hoger."

Het rapport downloaden is gratis: https://cutt.ly/o9rMH3e

Lees verder