VDAB en GRAFOC lanceren "Bedrijfsleren" als nieuwe opleidingsvorm

Naar aanleiding van de European Skills Week lanceert VDAB, Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, samen met GRAFOC, het Sector-en Vormingsfonds voor arbeiders uit de printmedia industrie voor de Vlaamse Gemeenschap een nieuwe vorm van leren op de werkvloer: ’Bedrijfsleren’.

Het is vaak moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden met de juiste competenties. Dit geldt zeker ook voor de printmedia industrie als high tech sector. Vandaag staan er een kleine 300 vacatures open in de grafische sector. Opleidingen organiseren voor functies zoals 'printmedia operator offsetdrukken' of 'procesoperator drukafwerking' vergen een complexe en dure infrastructuur.

Om tegemoet te komen aan dit knelpunt hebben VDAB en GRAFOC de handen in elkaar geslagen om een nieuwe opleidingsvorm op poten te zetten, nl. bedrijfsleren.

 

Win-Win voor werkzoekende en werkgever

In deze vorm van opleiding krijgt de werkzoekende de mogelijkheid om een week lang te proeven van een beroep alvorens definitief te kiezen voor de opleiding. Er is geen enkele vorm van technische voorkennis vereist. Dit met behoud van zijn uitkering. Voor het bedrijf zelf is het een opportuniteit om de werkzoekende zelf van A tot Z te vormen tot een potentiële medewerker met de nodige competenties. Daarenboven krijgt het bedrijf een financiële tegemoetkoming.

Rol van het Sectorfonds GRAFOC

De rol van de Sector- en Vormingsfonds bestaat eruit om de werkzoekenden te informeren over deze vorm van opleiding. Zo worden er samen met de VDAB informatiesessie georganiseerd voor werkzoekenden. Geïnteresseerde werkzoekenden kunnen zich dan via GRAFOC bij bedrijven aanbieden om een opleiding te starten. Daarnaast staat GRAFOC ook in voor het gehele begeleidings- en evaluatietraject van de werkzoekende tijdens zijn opleiding tot tewerkstelling.

Eerste resultaten en toekomst

VDAB startte in 2016 samen met GRAFOC een proefproject op binnen de printmedia industrie in Oost- en West-Vlaanderen.
Van de 49 bedrijven die interesse toonden hebben er 33 zich effectief in geschreven om het Bedrijfsleren in hun bedrijf toe te passen. Tot op heden zijn er 10 bedrijven waar deze opleidingsvorm actief wordt toegepast. Van de 33 cursisten die startten hebben er al 8 hun opleiding beëindigd. 4 werkzoekenden zijn via een IBO-contract (individuele beroepsopleiding) aan de slag en 4 andere werkzoekenden hebben ondertussen al een vaste tewerkstelling.

Graphius is een van de bedrijven die zich intekende om het Bedrijfsleren in de praktijk te implementeren. Vandaag zijn er 3 werkzoekenden aan de slag met een vast contract dankzij deze vorm van leren op de werkvloer en zijn er nog 3 werkzoekenden in opleiding.

Op basis van deze succesvolle ervaring zal dit project verder gezet worden in 2017 en uitgebreid worden naar andere sectoren.

Meer info? contacteer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


GRAFOC - partner met voordelen - in Grafisch Nieuws
GRAFOC - partner met voordelen - in Grafisch Nieuws
In het januarinummer van Grafisch Nieuws kan je een ganse pagina vinden over GRAFOC met alleen maar goed nieuws en…
Lees verder
GRAFOC-Welkompremie
GRAFOC-Welkompremie
Maakte je als bedrijf de afgelopen 3 jaar nog geen gebruik van de GRAFOC-opleidingspremies? Goed nieuws: Bovenop onze lopende sectorale…
Lees verder
Vacature rapport 2013-2019
Vacature rapport 2013-2019
Op jaarlijkse basis houdt GRAFOC sinds 2013 vacatures bij, wat ons de mogelijkheid geeft om deze aan werkzoekenden aan te…
Lees verder
Opleidingsplan 2020
Opleidingsplan 2020
Opleidingsnoden van je medewerkers? Die steek je in een handig Opleidingsplan van GRAFOC! PC130 bedrijven die voor eind juni hun…
Lees verder