75% van de ondernemingen voorziet opleidingsbudget

Een kwart van de werkgevers heeft geen opleidingsbudget voor zijn werknemers. Dat zegt de Leuvense hr-dienstverlener Acerta na een bevraging bij 469 ceo’s en directieleden van kmo’s en grote bedrijven uit verschillende sectoren en regio’s. Dat betekent niet dat de werknemers helemaal geen opleiding krijgen.

“Wanneer we ceo’s vroegen naar de opleiding van hun personeel antwoordde 75 procent dat ze een opleidingsbudget hebben”, zegt Annelies Baelus, directrice van open opleidingen bij Acerta. “Bij 25 procent van de werkgevers krijgt opleiding te weinig aandacht. Het is niet dat werknemers geen opleiding krijgen. Maar er is geen specifiek budget voor.”

Van de werkgevers stelt 48 procent dat het nodig is dat hun personeel een opleiding volgt. Uit meer gerichte vragen blijkt belangrijk de werkgevers het vinden dat de werknemers hun job kunnen blijven doen en die ook graag doen. Een kwart van de ceo’s verwacht dat de huidige kennis en vaardigheden van hun personeel binnen drie tot vijf jaar verouderd zullen zijn.

 

Uit een bevraging van Acerta bij werknemers vorig jaar bleek dat 43 procent niet op de hoogte is van enig wettelijk voorzien opleidingsbudget. “Dus zullen werknemers er ook niet naar vragen. Als we zien welke rol directie en leidinggevenden spelen in het bepalen van wie wat volgt als opleiding, zijn zij het die de opleidingen meer zouden moeten promoten.”

In 25 procent van de gevallen beslist de leidinggevende alleen over de opleidingen die de werknemers volgen. In bijna zeventig procent van de gevallen wordt de beslissing genomen in overleg tussen leidinggevende en werknemer.

De bevraging gebeurde naar aanleiding van de wet op werkbaar en wendbaar werk. Die verplicht bedrijven tot twee opleidingsdagen per jaar per werknemer. Op termijn moeten dat gemiddeld vijf vormingsdagen per werknemer worden.

Bron: http://www.madeinvlaamsbrabant.be/nieuws/geen-budget-voor-opleiding-bij-kwart-van-bedrijven/?utm_source=MIV&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=daily


GRAFOC op Get Smart 2019 met stand, seminar en awards!
GRAFOC op Get Smart 2019 met stand, seminar en awards!
Op 13 juni gaat de nieuwe editie van Get Smart in Printmedia Business door in Affligem. Naast een stand (P),…
Lees verder
Nieuw: Werkbaarheidscheque
Nieuw: Werkbaarheidscheque
Vanaf 7 mei 2019 kunnen werkgevers een werkbaarheidscheque aankopen bij de Vlaamse overheid. Deze cheque stimuleert ondernemingen om de werkbaarheid…
Lees verder
2 mei: Infosessie Duaal Leren in de Printmedia
2 mei: Infosessie Duaal Leren in de Printmedia
Speelt de schaarste op de arbeidsmarkt parten om uw vacatures in te vullen met competente medewerkers? Neem dan een voorsprong…
Lees verder
GRAFOC inside 2019 | Brochure voor printmedia bedrijven
GRAFOC inside 2019 | Brochure voor printmedia bedrijven
Een nieuw opleidingsjaar, een nieuwe GRAFOC-brochure, alweer nieuwe kansen. Onze boodschap blijft even belangrijk: zorg voor goed opgeleide medewerkers die bijblijven. Goed voor…
Lees verder